Forum Forum fanów zespołu Zakopower Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Testy Grzańców w polska times

 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum fanów zespołu Zakopower Strona Główna -> Zakopower w mediach
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
OlaCariatyda
Administrator
Administrator


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 2037
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice

PostWysłany: Czw 18:35, 31 Sty 2008    Temat postu: Testy Grzańców w polska times

Galicyjski potwierdzam- bardzo dobry Smile Smile Sebastian podłapał nową fuchę? hehe Laughing

Pod zdjęciem cały artykuł.

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Lider Zakopowera próbował sześciu nowych smaków grzańców.
Lider zespołu Zakopower. Z wykształcenia architekt. Z pochodzenia góral. Dla „Dobrej Kuchni” spróbował sześciu gotowych grzańców, które można kupić w polskich sklepach.

Urodziłem się góralem i jestem z tego dumny. Chociaż zima w Zakopanem bywa taka, że śnieg skrzypi od mrozu pod butami, mamy na nią swoje sposoby. Nie, wcale nie grzane wino, ale… ruch! Kiedy człowiek się rusza, od razu podnosi się temperatura ciała. Mój ulubiony sport zimowy to narty. Każdego lata z utęsknieniem myślę o zimie, a kiedy już nadejdzie, wszystkie wolne chwile spędzam na stoku. Dopiero po kilku godzinach szusowania na śniegu najbardziej doceniam gorący kubek grzańca. Rozgrzewający, aromatyczny, a co najważniejsze – dostępny w każdej zakopiańskiej karczmie. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić i się zbytnio… nie „nagrzać”. Jeden kubek na rozgrzewkę na pewno wystarczy, a nawet pomoże, bo rozluźni. Na nartach nie polecam picia grzańca w większych ilościach, bo w Zakopanem funkcjonują specjalne patrole, które amatorów grzanego wina i innych trunków szybko wyłapują i ściągają ze stoku.

Świetnego grzańca przyrządzają Włosi. Piłem taki gorący kubek wina we włoskich Dolomitach i bardzo mi smakował. Chociaż stwierdzam, że nasz zakopiański grzaniec ma równie dobry smak. A na pewno jest mocniejszy, bo górale chętnie do niego dodają śliwowicę łącką, która zawiera nawet 70 proc. alkoholu. Taki grzaniec to dopiero ma kopa!

Przyznam się, że jeżeli mam ochotę na grzane wino, idę do sklepu i kupuję butelkę z gotowym grzańcem. Uważam, że stworzenie kompozycji przypraw, która kusi aromatem i sprawia, że wino ma wyjątkowy, korzenny smak, jest prawdziwą sztuką. Sam nigdy nie wiem, co dodać do grzańca. A wina gotowe mają idealnie skomponowany smak i zapach. Wystarczy podgrzać i gotowe!

Nie zgadzam się jednak ze stereotypem, że każdy góral ma mocną głowę. Mam taką hipotezę, że wymyślili to turyści. Zdarza się, że góral po dniu pracy usiądzie z kubkiem czegoś mocniejszego w ręku, ale czy z mocną głową? Na pewno nie!

Grzane Starotoruńskie
Jeśli wierzyć producentowi, wino przyprawione jest pięćdziesięcioma różnymi przyprawami. Uważam, że zostały dobrane wręcz idealnie! Mój faworyt.
18 zł

Grzaniec Galicyjski
Jeden z najpopularniejszych grzańców, choć jest dość drogi. Co ciekawe, jest przygotowywany według autentycznej XVIII–wiecznej receptury. Smaczny, chociaż bardzo słodki.
17 zł

Grzane Floriańskie
Aromat intensywny, dla mnie za bardzo. Za to w smaku całkiem niezłe, choć przyprawione tylko wyciągiem z goździków i cynamonu. Czasami prostota jest dobrym rozwiązaniem.
15 zł

Grzane Wino Staropolskie 13 proc.
Plus za ciekawą instrukcję przygotowania na etykiecie. Można poczytać, podgrzewając, i skorzystać z podpowiedzi, o jakie dodatki wzbogacić smak grzańca.
14 zł

Grzane Wino Staropolskie 14,5 proc.
Mocne wino, bardzo rozgrzewające. Wielokrotnie nagradzane. Nie bez powodu! Smaczne i wyjątkowo aromatyczne.
14 zł

Grzaniec Góralski Krzepki
Wino mocne w smaku, chociaż może trochę za słodkie. Aromat charakterystyczny dla grzańców, przyjemny dla nosa. I ta nazwa... Od razu robi się cieplej na sercu!
15 zł

Przyprawy do grzańca

cynamon – esencja smaku i aromatu grzańca: do podgrzewanego wina wystarczy wrzucić kawałek cynamonowej kory
imbir – najlepiej świeży, pokrojony na małe i bardzo cienkie plasterki; nadaje świeży smak
goździki – ich korzenny zapach i delikatnie piekący smak jest niezbędny w każdym grzańcu
pomarańcze – kwaskowate, a jednocześnie słodkie; do wina dodajemy jako startą skórkę lub w kawałkach, z miąższem
kardamon – ma intensywny, korzenny smak z nutą kamfory i eukaliptusa

Wszystkie odmiany grzańca

Grzane wino wpisało się już w zimowe menu nie tylko w Polsce, ale wszędzie, gdzie gości zima. Zasady są proste: grzaniec musi być aromatyczny, słodki i gorący, ale pod żadnym pozorem nie można doprowadzić go do wrzenia. Dobór składników to nie tylko kwestia indywidualna, ale i... narodowa:

Glögg – pija się go w Szwecji w czasie świąt Bożego Narodzenia, z dodatkiem migdałów i rodzynek. Aromatyczny napar występuje też w wersji bezalkoholowej.

Vin fiert – tak określa się grzańca na Węgrzech (w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wrzące wino”). Przygotowuje się je z wina białego (!) lub czerwonego, najczęściej z dodatkiem całych ziarenek pieprzu czarnego.

Izvar – grzane wino w Mołdawii. Pije się je podgrzane z mielonym czarnym pieprzem i miodem.

Glühwein – wino grzane na sposób austriacki i niemiecki: oprócz przypraw do wina dodaje się rum lub whisky.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polanna



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 950
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych

PostWysłany: Czw 21:05, 31 Sty 2008    Temat postu:

Tu by się przydał wątek - Przepisy kulinarne - bo jak to później znaleźć jak będzie potrzebny kiedy przyjdzie ochota na grzańca? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum fanów zespołu Zakopower Strona Główna -> Zakopower w mediach Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin